3 Oct 2010

Co to je

jen pár vět pro ty, co nevědí, co se to děje :-P

Anime = označení animovaných filmů a seriálů, které jsou kreslené stylem manga. (viz rubrika manga)

Děli se na:

  • TV seriály
  • OAV (OVA) = Original Video Animation -> anime určené přímo pro video trh (nejde do kin ani televizí), zpravidla je kratší, s kvalitnější animací než TV seriály, ale delší než filmy a s horší kvalitou než věci, co jdou do kin

 

V česku je nejznámější seriál Pokemon nebo film Cesta do fantazie. Což je poměrně dost zajímavé vzhledek k tomu, že řada japonských anime je zaměřena spíše na dospělé diváky. Fanoušci anime (tzv. otaku) považují tyto věci většinou za brak a za reprezentativní tituly pokládají například Hrob světlušek, Ghost in the Shell, Vampire Hunter D apod.

 

Něco k historii

Vznik můžeme datovat někdy k počátku 20. století, kdy filmoví tvůrci experimentovali s animačními technikami.

V Japonsku se animace stala populární hlavně proto, že je tam málo rozvinutý hraný film. To je dáno tím, že Japonský filmový průmysl je malý a trpí nízkými státními dotacemi. Počet herců také není nijak závratný, nemluvě o úrovni. Japonský film se především těžko uchycuje na zahraničním trhu (evropském nebo americkém). To je zase způsobeno tím, že nejsme zvyklí jak na vizuální stránku ("kdo se v těch japončících má vyznat? všichni jsou stejní!"), tak na způsob jejich myšlení (myslím tím, že nejsme schopni hodně věcí pochopit anebo v nich vidět to co oni - např. u hororů).

Proto se animace uchytila jako alternativní forma dějového vyprávění (čili nahrazuje hraný film ;) ). Tvůrcům umožňuje animace vytvořit "nejaponské" postavy i prostředí a tím se pro "zahraničního" diváka stávají "stravitelnější".

 

A žánry?

Jelikož anime "nahrazuje" hraný film, nehledejte v tom vědu. Zahrnuje všechny žánry na které si jen vzpomenete ;) (akce, dobrodružství, příběhy pro děti, komedie, drama, fantasy, horor, sci-fi, rodinné....).

 

Zapoměla jsem na hentai?

To víte, že ne! Pouze je to stejné jako u mangy. Kdo se však do záložky "manga" nedostal - hentai je japonský výraz pro zvrhlíka nebo úchyláka. V anime a manze označuje pornografii ;) (pro dospělé!)

No comments:

Post a Comment

I don't hate anyone. I believe we should not hate on people. But I hate my haters, obviously.