6 Aug 2011

Pokrevní příbuzní

Pokrevní příbuzní

 

-SPOILER-

Na začátek trochu upřímnosti - nečetla jsem první díl. A další dávka upřímnosti - to vůbec nevadí.

Kdo to spáchal: Ellen Schreiber

Rok vydání díl 1 a 2: 2008; díl 3: 2009

Další pokračování se nekoná a podle všeho ani nebylo v plánu - dílo bylo tvořeno jako zamýšlená trilogie.

O co jde:

Bohapustá slátanina pro náctileté nanynky.

Dobrá a teď k tomu, o jaký příběh se autorka zřejmě snažila...

"Mrtě hustá" gothička Raven jedné noci (co já vím, první díl jsem přeskočila) narazí na týpka bledé pleti, ostrých špičáků. Je to Alexander. Je to upír. Raven už odjakživa toužila mít vztah s upírem (která gothička ne, že?). Tak se jí to poštěstí. Alexander je jemný, citlivý hošík a s výtvarným nadáním. Spí v rakvi a česnek mu vyloženě nedělá dobře (to vůbec není klišé, že ne?). Raveniným rodičům vůbec není divné, že na návštěvu chodí pouze po setmění a z maminčiny česnekové polévky ho málem vezli na pitevnu... a dále. Raven má nejlepší kamarádku Becky - což je Ravenin pravý opak. Sladká blonďatá holčinka. Budiž, i takové věci se stávají. Pak tu máme týpka jménem Trevor, který se snaží Raven sbalit, i když dost nevybíravými způsoby... Na školu také nastoupí banda podivínů v pěkně jetých hadrech s pěkně podezřelým chováním. OOOOOH!! Že by to byli upíři?!! Ano. Jsou to poloviční upíři - čili nemají takové schopnosti jako upíři upírovatí, ale také nemají jejich slabiny. A koho tu tedy máme - Claude, Kat, Rocco, Tripp. Hlavounem je Claude - extra "hustý" týpek k pohledání. Jo a je blonďatý.Za nedlouho se dozvíme, že Claude není jen tak kdejaký půlčík. Je to Alexandrův bratranec! A přišel do města hledat fióly s krví - ty mu zajistí, že se z něj stane plnohodnotný upír.(Claude byl už od malička zlý zlý zlýýý upír).

Dál je děj předvídatelný - Alexander s Raven se snaží fióly uchránit před slíděním Clauda a jeho bandy. Claude Raven přemlouvá, aby jim pomohla a to jí zajistí, že i ona se může stát upírkou a zůstat se svým milovaným na věky a blá blá blááá.

Konec je však naprosto nečekaný. Po jedné jediné větě Alexander obrátí o třistašedesát stupňů, fióly svému milovanému (ještě před vteřinou tak nesnesitelnému) bratranci vydá a všichni žijí šťastně až na věky....

 

Manga se čte po evropsku - znamená z předu a zleva do prava (chvíli mi bylo divné proč to vůbec nedává smysl...ani po pochopení, že čtu zprava do leva se to nezlepšilo...kdoví v čem je háček...).

Kresba je průměrná, mě nijak neuchvacující.

Charaktery postav... ano našly by se světlé chvilky některých postav. Dobře. Jedné. Kdo uhodně kdo je má oblíbená postava, může si přičíst malé naprosto bezvýznamné plus.

Resumé? Příběh je plytký bez nějakého nového nápadu, krve se člověk též nedočká (snad jen v lahvičce ala fióle), postavy jsou nudné a předvídatelné, nemají rozpracované charaktery. Co bychom ale ve tří dílné manze čekali??

Co se týče českého překladu s úpravy textu nenašla jsem jedinou chybu, obálka nevypadá špatně, manga je snadno sehnatelná na českém trhu a myslím, že za to nebude požadován ani velký peníz. Také se dá sehnat v knihovnách - já ji viděla ve VESNICKÉ knihovně! Proto jsem si řekla, že zkusím proniknout do tajů americké shoujo mangy... Rozhodně bych si ji nepořizovala do knihovny své...

Kladně hodnotím skicy postav (příloha ve druhém dílu).

 

A teď už nějaké ilustrační obrázky...

Alexander

Alexander

Raven

Raven

becky

Becky

Claude

Claude

Kat

Kat

Tripp

Tripp

Rocco

Rocco

 

a teď pár těch extra skic

Raven

Raven

Raven

 

Alexander a Claude

Claude a Alexander

 

 

A zapoměla jsem na nejlepší postavu z celého toho patlance - Jameson - sluha.

Jameson skica

Jameson skica

 

 

a teď... malá nápověda o postavě, kterou jsem si oblíbila (vždy si někoho oblíbíte i v té největší haluzi, no ne? :D)

 

kdo by to byl čekal?

...kdo by to do mě řekl, co?.... :D

 

 

 

Endes.

Nebojte se zeptat. Stejně vám o tom nic víc nedokážu říct :D

 

Haleluja, je to za námi.

 

 

 

No comments:

Post a Comment

I don't hate anyone. I believe we should not hate on people. But I hate my haters, obviously.