7 Feb 2012

Ashita no Joe

ASHITA NO JOE

  • Movie: Tomorrow's Joe
  • Romaji: Ashita no Joe
  • Japanese: あしたのジョー
  • Director:Fumihiko Sori
  • Writer: Asao Takamori (manga), Tetsuya Chiba (manga), Eriko Shinozaki
  • Producer: Hidenori Iyoda
  • Cinematographer:
  • Release Date: February 11, 2011
  • Runtime: 131 min.
  • Production Company:TBS
  • Distributor:Toho
  • Language: Japanese
  • Country: Japan
  • cast: Tomohisa Yamashita, Teruyuki Kagawa, Yusuke Iseya, Karina

jak jste mohli zaznamenat podle writera - je podle mangy

 

Zasazeno do  let 1960.

Joe Yabuki – žije ve slumech, výtržník.

Jednoho dne se tak stane, že se setká se starým ožralou Danpei, kterýžto býval boxerem. Opět se strhne bitka a Danpei v Joeovi spatří talent, ze kterého by mohl vzejít pro-boxer. Jelikož je ale Joe na „černé listině“ putuje do vězení. Na jeden rok. Danpei mu začne posílat pohlednice a skrz korespondenci ho chce učit box. Joe nejdřív toto zatvrzele odmítá. Než se postaví tváří v tvář Rikiishi Tooru při jedné z obvyklých bitek v jídelně (Joe je přeci jen rebel). Rikiishi je pro-boxer, ovšem jelikož si nechce dělat problémy, drží se zpátky a Joeho nezbije (ne tak, jak by mohl). Joe poté přijímá výukovou metodu korespondencí, neboť se chce jednoho dne Rikiishimu postavit. To se poprvé povede, když je uspořádán vězeňský match pod vedením Rikiishiho klubu, kde trénuje. To se objevuje další postava Yoko Shiraki – dívka, která vyrůstala ve slumech, ale jelikož chce potlačit svou minulost, je odhodlaná je srovnat se zemí a postavit si místo nich svět svůj. Od začátku je proti tomu, aby se spolu Rikiishi a Joe střetli.

V tomto vězeňském zápase poprvé Joe vystřihne svůj cross counter, kterým se později proslaví jako pro boxer.

Rikiishimu skončí trest, oznámí Joemu že na něj bude čekat, Joe se dostane z vězení, Danpei mezi tím zvlánul postavit pod mostem „tělocvičnu“, začne Joeho trénovat (aneb zkraťme to, jelikož film má dvě hodiny).

Joe se stane pro boxerem a jak už bylo zmíněno je známý především cross counterem, kterým zakončuje každý svůj zápas (většinou během prvního kola).

Problém je nasnadě – jak dostat Rikiishiho a Joeho do ringu, když Rikiishi je jiná váhová kategorie? Jenže Rikiishi opravdu Joeho chce! Začne tvrdě dřít na ztrátě váhy. Nepřijímá vodu, trénuje jako blázen. Po úmorném sebetrýznění dosáhne vrchní hranice váhy potřebné pro váhovou kategorii ve které je Joe. Tak dlouho očekávaný zápas může přijít (mezi tím situaci komplikuje bohatá slečinka, co vyrůstala ve slumech).
A to se blížíme k závěru.
Finální zápas.

Nebudu popisovat, všichni se jistě podíváte :D

Rikiishi vyhraje…jenže… SPOILER – díky vysílení organismu a taky velmi nepěknému dopadu na krk (znáte ty body těsně pod temenem, které stačí na několik vteřin stisknout a za půl hodiny je po vás díky přerušení proudění krve do mozku? Myslím, že to bylo přesně ono.) se Rikiishi několik chvilek po ukončení zápasu –ještě v ringu -  zhroutí a o pár minut později zemře.
Joe dostane nepěkný šok, jelikož Rikiishi bylo to, co ho od začátku drželo v ringu… na celý jeden rok odejde neznámo kam. Nikomu není jasné jestli se vrátí…

(Že Shiraki zastaví demolici slumu by možná ještě mohlo být trochu podstatné.)
Charaktery postav nejsou nějak závratně rozpracované, hlavní roli hraje vztah dvou mužů skrze box. Jeden udržuje druhého na vrcholu jen proto, aby se mohli utkat. Pro to udělají vše. Jak se ale člověk vyrovná se ztrátou motivace? Dokáže se vrátit zpátky do ringu? To už se podívejte sami :-P

 

 

starstarstarstar

 

 

ASHITA NO JOE

 

ASHITA NO JOE

ASHITA NO JOE

No comments:

Post a Comment

I don't hate anyone. I believe we should not hate on people. But I hate my haters, obviously.